1

Temat: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

Dawno nie byłem na forum. Chciałem Wam opowiedzieć co u mnie. Niestety nie jest najlepiej. Chodzi o skutki uboczne. Jestem prawie 9 miesięcy po radykalnej radioterapii. Cały czas mam dość uciążliwe objawy ze strony układu moczowego
i trochę ze strony jelit.

Zaniepokojony objawami jelitowymi zdecydowałem się na przeprowadzenie kolonoskopii. Zrobiłem ją pod płytką narkozą. Polecam wszystkim tym, którzy się boją bólu i źle znoszą taki zabieg. Kolonoskopia poza polipem i uchyłkami nie pokazała na szczęście nic groźnego. Objawy jelitowe ostatnio znacznie złagodniały.

W trakcie przygotowań wspomniałem chirurgowi, że mam niewielką przepuklinę na prawym podbrzuszu, No to trzeba od razu operować - powiedział chirurg. Na pytanie czy fakt, że jestem po RT nie ma tu znaczenia zapytał kiedy miałem naświetlania ale nie powiedział, czy w moim przypadku operacja przepukliny byłaby wskazana.

Moje objawy urologiczne, to pieczenie, czasem lekki ból w podbrzuszu (pęcherza ?), ale najgorsze to bardzo częste parcia mniejsze lub większe dochodzące do częstotliwości raz na godzinę lub półtorej. Przez pewne dni jest lepiej potem gorzej i tak na zmianę. W nocy wstaję rzadziej - mniej więcej co 2 lub 3 godziny.

Cały czas biorę Omnic Ocas. Urolog powiedział mi, ze gdybym przestał brać, to powstaną problemy, których skutki byłyby bardzo trudne do usunięcia ale nie powiedział na czym te problemy miałyby polegać.

W sumie mimo uciążliwości da się z tym żyć ale nie wiem, czy nie powinienem szukać jakiejś konsultacji, żeby czegoś nie zaniedbać ? Nigdy do tej pory nie robili mi badań uro-dynamicznych ani USG na zaleganie moczu. Nie wiem czy to by było na tym etapie celowe.

Pozdrawiam wszystkich

Diagnoza 2009.02, PSA 111,9; Biopsja GS 9 (4+5); od marca HT (od marca 2009 eligard co 3 miesiące, w końcu  sierpnia zmiana na Zoladex co 12 tygodni, od sierpnia 2009 flutamid 3xdziennie, ostatni rok 2xdziennie); 2009.04 Scyntygrafia, TK nie wykazują przerzutów, możliwe wyjście poza torebkę; 2009.06 - PSA 39; 2009.07 RT - 74 Gy w ciągu 37 dni, 2009.10 - PSA 16; druga scyntygrafia nie pokazuje przerzutow; 2009.11 - PSA 4,8; 2010.01 - PSA 1,7; 2010.04-PSA 0,8; 2010.07-PSA 0.389; 2010.10-PSA 0,344; 2011.01-PSA 0,239; fosfataza alkaliczna 151,3 U/l; 2011.04 - PSA 0,155; 2011.06 - PSA 0.384; 2011.08 - PSA 2,85 sad; 2011.09.01 - PSA 6,21; fosfataza alkaliczna 159; połowa września PSA 7,5; trzecia scyntygrafia czysta; 26.10 - PSA -9,5, węzły chłonne w płucach powiększone, 22.11 PSA-11,96; 24.11 EBUS, nowotwór w węzłach w diagnozie, 19.12 - PSA 18,....1/.2012 PSA-26,5   2/2012 PSA-160, docetaxel, encorton 2012.02, PSA 190, ALP 650, 2012.03.30 PSA 112, ALP 1140, drugi wlew docetaxel, PSA - 66, ALP 1104, regresja węzłów w płucach; 5/2012 PSA 22  czwarty wlew,  8/12 szósty wlew  PSA 7,13, 9/2012 siódmy wlew PSA 7,4, ostatni, ósmy wlew 10/12 PSA 10,01, ALP 216,6, 11/2012 PSA 79,5, 2013.01.08. PSA 240  Tomek odszedł od nas 15 kwietnia 2013r.

2

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

Witaj Tom. Z zaniepokojeniem przeczytałam Twoją wypowiedź. Mój tato własnie jest szykowany do RT. Po stwierdzeniu że tatuś nie ma przerzutów odstawiono apo-fultam i trwaja przygotowania do naświetlania. Jeśli możesz, to napisz jak to przebiega i jakie sa skutki uboczne i na co trzeba sie przygotowac. Zgóry dziękuje.

Tatuś r.49 15.01.2010 PSA-77 Biopsja - Adenocarcinoma prostate Gleason 8 (4+4)
Nie nadajesię do operacji - hormonoterapia, Apo-Flutam, Eligard.Skierowanie na TK i scyntygrafie kości. 25.04 odstawiono apo-flutam????? 13.05.2010 PSA-1,24:)  RT

3

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

TOM46 napisał/a:

W trakcie przygotowań wspomniałem chirurgowi, że mam niewielką przepuklinę na prawym podbrzuszu, No to trzeba od razu operować - powiedział chirurg. Na pytanie czy fakt, że jestem po RT nie ma tu znaczenia zapytał kiedy miałem naświetlania ale nie powiedział, czy w moim przypadku operacja przepukliny byłaby wskazana.

Mój mąż stale odkłada operację swojej (niewielkiej) przepukliny. Pani doktor radiolog, pytana czy naświetlania nie są przeciwwskazaniem,  odpowiedziała, że operować można najwcześniej miesiąc po zakończeniu radioterapii.

Mąż - rocznik 1948,  diagnoza VIII/08: cT1c, PSA - 5,7, Gl 3+3, brak objawów ;
RRP - X/08, pT2bN0Mx, Gl 3+4, liczne high grade PIN: PSA: 1mc: 0.08,   5 mc:0.02,   10 mc: 0,14,  13 mc: 0,41, TRUS:pozostawiona część pęcherzyka nasiennego.
XII/I '10:  radioterapia (SRT)  66 Gy , PSA 6 tyg. po:0,35; 3 m-ce: 0,211; 5 m-cy : 0,159; 7 m-cy: 0,40; 10 m-cy: 1,01; 15 m-cy : 1,87; MRI: węzły chł. biodr. zewn. lekko powiększ. ;(VI'11):1,76;(VIII'11): 2,47; (I'12):4,78; (II'12):3.69 
PET (III'12): węzeł biodr. zewn. SUV 2,7, reszta OK.
Od  III'12 bikalutamid 150mg, PSA  IV'12: 0,152; V'12: 0.04; VI'12: 0,02;          VII'12:tomograf: wszystko OK
Od VII'12 bikalutamid 100mg, PSA VIII'12: <0.003; IX'12:0.002;  Od X'12 bikalutamid 50 mg ??? XI'12: <0.003
Powrót do dawki 150 mg, IV'13-II'14: 0.003; tomograf OK,  PET OK.
Od marca 2014 bikalutamid odstawiony.
IV'14:0.003
VI'14:0.010

"Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach, jest to piękny świat".

4

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

forteca napisał/a:

Mój tato własnie jest szykowany do RT. Po stwierdzeniu że tatuś nie ma przerzutów odstawiono apo-fultam i trwaja przygotowania do naświetlania.

Apo-Flutam podaje się jedynie przed podaniem Eligardu, Zoladexu itd. Nie ma to nic wspólnego z ewentualnymi przerzutami.
Brak przerzutów pozwolił zakwalifikować Tatę do radykalnej RT. Przygotowania potrwają od 3 do 6 miesięcy. Wynika to z procedury leczenia a nie problemów z NFZ czy innych tego typu. Tak musi być!

Pozdrawiam,
Mrakad

Ur. I-1953. VIII.2007 PSA 29.65, IX.2007 biopsja - Adenocarcinoma prostatae, G3, Gleason 7 (3+4) cT3aNxM0,  Apo-Flutam i Diphereline. II 2008 RTRT fotony x 15 MV, dawka 5460 cGy/g/21 fr w ciągu 29 dni. Zoladex  10.8  co trzy miesiące. PSA: IV-2008 0.11, VII-2008 0.1, X-2008 0.08 I-2009 0.04 IV-2009 0.03 VII-2009 0.02 X-2009 0.01 XII-2009 0.02 III-2010 0.02 VI-2010 0.01 X-2010 0.01 I-2011 0.01  HT zakończona! co pół roku VII-2011 0.036, 19.XII.2011 0.029, 25.VI.2012 0.26, 2.IX.2012 0.15 11.III.2013 1.4 HT wznowiona! VI-2013 0.064 IX-2013 0.16, I-2014 0.18,  III-2014 0.078

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher. (niem.) 
Albert Einstein

5

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

Forteca, wygląda na to, że moje skutki uboczne są moją specjalnością. Jeśli poczytasz na tym forum posty Ewaryn i Dunol - to ich mężowie przeszli przez naświetlania ze stosunkowo niewielkimi perturbacjami a po jej zakończeniu nie mają o ile mi wiadomo uciązliwych skutków ubocznych. Tak, że nie powinnaś się niepokoić. Trzeba uważać z dietą ale i to dotyczy różnych ludzi w różnym stopniu.

Co do Apoflutamu, to w moim przypadku urolog twierdził, że mozna go odstawić a radiolog, że lepiej brać. W sumie jeśli odstawili tzn., że uznali, że Eligard wystarczy. Pozdrawiam. Jeśli chcesz więcej wiadomości nt RT - to napisz na priva.

Diagnoza 2009.02, PSA 111,9; Biopsja GS 9 (4+5); od marca HT (od marca 2009 eligard co 3 miesiące, w końcu  sierpnia zmiana na Zoladex co 12 tygodni, od sierpnia 2009 flutamid 3xdziennie, ostatni rok 2xdziennie); 2009.04 Scyntygrafia, TK nie wykazują przerzutów, możliwe wyjście poza torebkę; 2009.06 - PSA 39; 2009.07 RT - 74 Gy w ciągu 37 dni, 2009.10 - PSA 16; druga scyntygrafia nie pokazuje przerzutow; 2009.11 - PSA 4,8; 2010.01 - PSA 1,7; 2010.04-PSA 0,8; 2010.07-PSA 0.389; 2010.10-PSA 0,344; 2011.01-PSA 0,239; fosfataza alkaliczna 151,3 U/l; 2011.04 - PSA 0,155; 2011.06 - PSA 0.384; 2011.08 - PSA 2,85 sad; 2011.09.01 - PSA 6,21; fosfataza alkaliczna 159; połowa września PSA 7,5; trzecia scyntygrafia czysta; 26.10 - PSA -9,5, węzły chłonne w płucach powiększone, 22.11 PSA-11,96; 24.11 EBUS, nowotwór w węzłach w diagnozie, 19.12 - PSA 18,....1/.2012 PSA-26,5   2/2012 PSA-160, docetaxel, encorton 2012.02, PSA 190, ALP 650, 2012.03.30 PSA 112, ALP 1140, drugi wlew docetaxel, PSA - 66, ALP 1104, regresja węzłów w płucach; 5/2012 PSA 22  czwarty wlew,  8/12 szósty wlew  PSA 7,13, 9/2012 siódmy wlew PSA 7,4, ostatni, ósmy wlew 10/12 PSA 10,01, ALP 216,6, 11/2012 PSA 79,5, 2013.01.08. PSA 240  Tomek odszedł od nas 15 kwietnia 2013r.

6

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

mój mąż jest po RP 2002/T2N1Mo G-2 gl 7/3+4/ PSA 10 przed. Po RP 0,01 wzrost 2005 -0,04 do 2010-1,3 ng. Scynt i RM - bez patologii i przerzutów.  Zastosowano RT radykalną,70 Gy w 35 fr. Zadnych skutków ubocznych.Jakie rokowanie.

pozdrawiam janina

7

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

laguna napisał/a:

mój mąż jest po RP 2002/T2N1Mo G-2 gl 7/3+4/ PSA 10 przed. Po RP 0,01 wzrost 2005 -0,04 do 2010-1,3 ng. Scynt i RM - bez patologii i przerzutów.  Zastosowano RT radykalną,70 Gy w 35 fr. Zadnych skutków ubocznych.Jakie rokowanie.

pozdrawiam janina

Laguna! W opisie histopatologii Twojego męża, a ściślej w klasyfikacji TNM, podałaś, że napisano N1- a to oznacza obecność komórek nowotworowych w regionalnych węzłach chłonnych. Zwykle, w takiej sytuacji, z automatu pacjenci otrzymują terapię hormonalną.Czy mąż jest w trakcie tej terapii, czy jej nigdy nie miał?Jakie były marginesy operacyjne?Ewa

Mąż ur. 1956r.
PSA 6,00. RP: 5 styczeń 2009r. Gleason:3+3, margines +PSA 3 miesiace po RP:0,005
Do końca maja 2009 r. RT 66 Gy.
PSA 3 miesiace  po RT:0,001 i takie utrzymuje się do chwili obecnej, czyli: lipiec 2014 r.

Największe szaleństwo przekraczania granic polega na realizacji marzenia, w które wątpi każdy oprócz ciebie

8

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

margines operacyjny ;   węzły zasłonowe prawy i lewy oraz biodrowe-przerzutów nie stwierdzono  Terapii hormonalnej mż nigdy nie miał.janina

9

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

laguna napisał/a:

margines operacyjny ;   węzły zasłonowe prawy i lewy oraz biodrowe-przerzutów nie stwierdzono  Terapii hormonalnej mż nigdy nie miał.janina

To dlaczego w klasyfikacji podaje się N1? I jeszcze jedno pytanie - na jakiej podstawie lekarz stwierdził, ze to wznowa miejscowa?

Mąż ur. 1956r.
PSA 6,00. RP: 5 styczeń 2009r. Gleason:3+3, margines +PSA 3 miesiace po RP:0,005
Do końca maja 2009 r. RT 66 Gy.
PSA 3 miesiace  po RT:0,001 i takie utrzymuje się do chwili obecnej, czyli: lipiec 2014 r.

Największe szaleństwo przekraczania granic polega na realizacji marzenia, w które wątpi każdy oprócz ciebie

10

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

onkolog zlecil  następujące badania; scyntygrafia kości,RM miednicy bez i kontrastem, USG jamy brz.morfologia.PSA/dynamika wzrostu.janina

11

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

laguna napisał/a:

onkolog zlecil  następujące badania; scyntygrafia kości,RM miednicy bez i kontrastem, USG jamy brz.morfologia.PSA/dynamika wzrostu.janina

Brakuje mi tu bardzo ważnego badania, a mianowicie TRUS. Wygląda na to, ze onkolog zlecił RT "na oko". Czym innym jest wznowa miejscowa, a czym innym biochemiczna - i różne postępowanie w razie stwierdzenia którejś z nich. Przy wznowie miejscowej stosuje się RT, a przy tej drugiej blokadę hormonalną. Teraz nie pozostaje nic innego jak oczekiwanie na wynik PSA. Najczęściej zlecają go po 3 miesiącach, czasem po dwóch. Jezeli PSA się obniży, to bedziecie sie mogli cieszyć . I tego Wam życzę. Myślę, że napiszą inni i zweryfikują moje wypowiedzi, jeżeli gdzieś coś źle napisałam.Pozdrawiam Cię serdecznie Ewa

Mąż ur. 1956r.
PSA 6,00. RP: 5 styczeń 2009r. Gleason:3+3, margines +PSA 3 miesiace po RP:0,005
Do końca maja 2009 r. RT 66 Gy.
PSA 3 miesiace  po RT:0,001 i takie utrzymuje się do chwili obecnej, czyli: lipiec 2014 r.

Największe szaleństwo przekraczania granic polega na realizacji marzenia, w które wątpi każdy oprócz ciebie

12

Odp: DŁUGOTRWAŁE SKUTKI UBOCZNE PO RT

ewaryn napisał/a:

Czym innym jest wznowa miejscowa, a czym innym biochemiczna - i różne postępowanie w razie stwierdzenia którejś z nich. Przy wznowie miejscowej stosuje się RT, a przy tej drugiej blokadę hormonalną.

Myślę, że napiszą inni i zweryfikują moje wypowiedzi, jeżeli gdzieś coś źle napisałam.Pozdrawiam Cię serdecznie Ewa

No tak, tu poprawka.
Wznowa biochemiczna to jest sam wzrost PSA, bez objawów klinicznych.
Wznowa biochemiczna może być sygnałem zarówno wznowy miejscowej, jak i uogólnionej.
Dalej, już Ewa ma rację.

Radioterapia loży po usuniętej prostacie ma znaczenie tyleż lecznicze, co i diagnostyczne.
Pomogło  - znaczy się wznowa była tylko miejscowa.
PSA rośnie  - no to niestety, hormonoterapia.

laguna napisał/a:

mój mąż jest po RP 2002/T2N1Mo G-2 gl 7/3+4/ PSA 10 przed. Po RP 0,01 wzrost 2005 -0,04 do 2010-1,3 ng. Scynt i RM - bez patologii i przerzutów.  Zastosowano RT radykalną,70 Gy w 35 fr. Zadnych skutków ubocznych.Jakie rokowanie.

Nie rozumiem tego N1. Był zajęty węzeł chłonny, czy nie? Poza tym Gleason 7 to już jest G3.
Pani sekretarka na histopatologii była pewnie mocno roztargniona.


Jakie rokowania? Dobrze rokuje wolny wzrost PSA. Szkoda tylko, że nie rozpoczęto naświetlań, zanim PSA przekroczyło 1.
Trzeba obserwować PSA, powinno powoli spadać. Dawaj znać, co i jak.

Mąż - rocznik 1948,  diagnoza VIII/08: cT1c, PSA - 5,7, Gl 3+3, brak objawów ;
RRP - X/08, pT2bN0Mx, Gl 3+4, liczne high grade PIN: PSA: 1mc: 0.08,   5 mc:0.02,   10 mc: 0,14,  13 mc: 0,41, TRUS:pozostawiona część pęcherzyka nasiennego.
XII/I '10:  radioterapia (SRT)  66 Gy , PSA 6 tyg. po:0,35; 3 m-ce: 0,211; 5 m-cy : 0,159; 7 m-cy: 0,40; 10 m-cy: 1,01; 15 m-cy : 1,87; MRI: węzły chł. biodr. zewn. lekko powiększ. ;(VI'11):1,76;(VIII'11): 2,47; (I'12):4,78; (II'12):3.69 
PET (III'12): węzeł biodr. zewn. SUV 2,7, reszta OK.
Od  III'12 bikalutamid 150mg, PSA  IV'12: 0,152; V'12: 0.04; VI'12: 0,02;          VII'12:tomograf: wszystko OK
Od VII'12 bikalutamid 100mg, PSA VIII'12: <0.003; IX'12:0.002;  Od X'12 bikalutamid 50 mg ??? XI'12: <0.003
Powrót do dawki 150 mg, IV'13-II'14: 0.003; tomograf OK,  PET OK.
Od marca 2014 bikalutamid odstawiony.
IV'14:0.003
VI'14:0.010

"Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach, jest to piękny świat".