1

Temat: Tylko powiększona prostata

Witam, jestem nowa na forum, problem męża nie zdiagnozowany.
Kontrolne Usg u lekarza rodzinnego prostata powiększona 5,21x5,37x5,01, pęcherz moczowy o nieco pogrubionej ścianie.
PSA 1,03. Mąż otrzymał skierowanie do urologa. Urolog zbadał męża per rectum, stwierdził, że jak na wiek (53l) prostata duża i zapisał Urostad przez 3 m-ce, następna wizyta 12 maja.
Czy przy niskim PSA może być rak?, czy może być stan zapalny?
Nie wiem co o tym myśleć, czy jechać i szukać w Opolu (mieszkamy w małym miasteczku) urologa-prywatnie.
Czy jest na forum  Pani, Pan z Opola i poleci dobrego urologa.

2

Odp: Tylko powiększona prostata

Gabi napisał/a:

Witam, jestem nowa na forum, problem męża nie zdiagnozowany.
Kontrolne Usg u lekarza rodzinnego prostata powiększona 5,21x5,37x5,01, pęcherz moczowy o nieco pogrubionej ścianie.
PSA 1,03. Mąż otrzymał skierowanie do urologa. Urolog zbadał męża per rectum, stwierdził, że jak na wiek (53l) prostata duża i zapisał Urostad przez 3 m-ce, następna wizyta 12 maja.
Czy przy niskim PSA może być rak?, czy może być stan zapalny?
Nie wiem co o tym myśleć, czy jechać i szukać w Opolu (mieszkamy w małym miasteczku) urologa-prywatnie.
Czy jest na forum  Pani, Pan z Opola i poleci dobrego urologa.

W tej sytuacji, wszystkie czynności powinny iść w kierunku wykrycia, tj. wykluczenia raka stercza. PSA jest szacunkowym miernikiem dla lekarza, ale nie może być jak wzorzec metra w Sevres. Na pewno musi dojść do biopsji i innych badań.

Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949;III.2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007pobr.węzły b/z;IX'2007PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0;IV'2008 PSA 0,08;VII'2010 PSA 0,61;XII'10 0,83;(VII'11 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy);09/VIII/2011 biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;16/11/2011 MRI b/z - obserwować,PSA XI'11 1,85;V'12 PSA 2,68 T 2,33;VII'12 3,37 T'1,23;VII'2012 PET-CT sugeruje proces nowotworowy;X'12 PSA 5,40;od 18/X/2012 Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 miś. PSA 0,837;T 2,07;od 21/01/2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV'2013 w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml;VII'2013 PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg*biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII'2013 PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg;IX Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X 2013 - 30 Gy=3x10; I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III'14 PSA 0,86{koniec działania Eligardu}IV'14 T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI'14 T 2,35 & PSA 3,24;VII'14 T=2,25 & PSA 4,04 | VIII'14 PSA 4,20

3

Odp: Tylko powiększona prostata

Rakar, dziękuję i proszę o jeszcze  wink
Czy w prywatnym gabinecie u urologa zrobi się badanie TRUS?
Czy jest to aparatura standardowa na wyposażeniu?
Czy biopsja jest do wykonania prywatnie?
Ponawiam pytanie o urologa w Opolu?

4

Odp: Tylko powiększona prostata

Mieszkam w Olsztynie. Do Opola w prostej linii jest około 500 km. Żałuję, nigdy nie byłem w Opolu, choć dziesiątki razy wybierałem się, choćby na letni festiwal piosenki.

W celu wykonania biopsji wymagana jest hospitalizacja. W moim mieście wykonują je tylko w szpitalach. Dwa lata temu chciałem ją zrobić prywatnie jednak nikt nie chciał jej dokonać w prywatnym gabinecie. U nas, przeważnie robi się ją "na żywca", a powinno w należnym temu zabiegowi - znieczuleniu.

Przede wszystkim proponuję zapisać się do dobrego, życzliwego urologa, który poprowadziłby tę część badań. Trzeba po prostu powiedzieć, że chcecie wykluczyć raka. W przypadku negatywnej/pozytywnej odpowiedzi, urolog będzie wiedział jak dalej leczyć.

Może tu znajdziesz lekarza: http://www.znanylekarz.pl/ranking-lekar … g+opolskie

Przy okazji podaję,

prawidłowe wymiary narządów:


Gruczoł krokowy (prostata)

Szerokość <4,5cm
Głębokość <3,5cm
Długość <3,5cm
Objętość około 25cm3

Wątroba

12-13 cm
Żyła wrotna <1,5 cm
Żyły wątrobowe <0,5 cm

Pęcherzyk żółciowy

Długość <10 cm
Szerokość <4 cm
Grubość ściany <0,4cm

Drogi żółciowe

Wewnątrzwątrobowe <0,4cm
Zewnątrzwątrobowe <0,6cm
P.Ż.W po cholecystektomii <0,9cm

Trzustka

Głowa <3,0cm
Trzon <2,5cm
Ogon <2,5cm

Śledziona

Długość <11,0cm
Szerokość <7,0cm
Grubość <4,0cm
Zyła śledzionowa <1,0cm

Nerki

Długość* 11-12cm
Szerokość 5-6cm
Grubość (wymiar strzałkowy) <4,0cm
* Różnica długości obu nerek nie powinna przekraczać 1,5cm

Macica

Endometrium (po miesiączce) kształt linijny
Endometrium (w okresie okołomiesiączkowym) 14mm lub więcej

Aorta brzuszna

Odcinek podprzeponowy około 2,5cm

Tarczyca

6 rok życia 4cm3
13 rok życia 8cm3
15 do 18 rok życia 15cm3
Dorosła kobieta 18cm3
Dorosły mężczyzna 25cm3

Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949;III.2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007pobr.węzły b/z;IX'2007PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0;IV'2008 PSA 0,08;VII'2010 PSA 0,61;XII'10 0,83;(VII'11 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy);09/VIII/2011 biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;16/11/2011 MRI b/z - obserwować,PSA XI'11 1,85;V'12 PSA 2,68 T 2,33;VII'12 3,37 T'1,23;VII'2012 PET-CT sugeruje proces nowotworowy;X'12 PSA 5,40;od 18/X/2012 Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 miś. PSA 0,837;T 2,07;od 21/01/2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV'2013 w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml;VII'2013 PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg*biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII'2013 PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg;IX Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X 2013 - 30 Gy=3x10; I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III'14 PSA 0,86{koniec działania Eligardu}IV'14 T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI'14 T 2,35 & PSA 3,24;VII'14 T=2,25 & PSA 4,04 | VIII'14 PSA 4,20

5

Odp: Tylko powiększona prostata

Rakar, śliczne dzięki.

6

Odp: Tylko powiększona prostata

Gabi napisał/a:

Rakar, śliczne dzięki.

Teraz spostrzegłem, że wśród znanych lekarzy (link wyżej) jest Ryszard Kalisz. To, że on na wszystkim się zna, wiedziałem.
To taki dr Cwach, ze "Szpitala na peryferiach", co to wszystko wytłumaczy, ale niewiele umie zrobić. Strzeżcie się Cwachów!

Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949;III.2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007pobr.węzły b/z;IX'2007PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0;IV'2008 PSA 0,08;VII'2010 PSA 0,61;XII'10 0,83;(VII'11 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy);09/VIII/2011 biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;16/11/2011 MRI b/z - obserwować,PSA XI'11 1,85;V'12 PSA 2,68 T 2,33;VII'12 3,37 T'1,23;VII'2012 PET-CT sugeruje proces nowotworowy;X'12 PSA 5,40;od 18/X/2012 Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 miś. PSA 0,837;T 2,07;od 21/01/2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV'2013 w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml;VII'2013 PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg*biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII'2013 PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg;IX Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X 2013 - 30 Gy=3x10; I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III'14 PSA 0,86{koniec działania Eligardu}IV'14 T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI'14 T 2,35 & PSA 3,24;VII'14 T=2,25 & PSA 4,04 | VIII'14 PSA 4,20

7

Odp: Tylko powiększona prostata

Gabi.Nie wiem czy biopsja przy tak niskim PSA jest niezbędna.Natomiast wiem,że wykonują ją gabinety prywatne.Jeżeli na taką umówicie się to na pierwszej wizycie specjalista odeśle was do domu z receptą na Cipronex,bo lek ten jest podawany zapobiegawczo przed biopsją.O ile pamiętam to około 3 dni przed.By zaoszczędzić pieniążki udaj się do lekarza rodzinnego i poinformuj o planowanym zabiegu i on ci da receptę.
Powodzenia Andrzej

Rocznik 1945. maj 2007 PSA 7,1,T2b,NoMo,Gleason3+4,grudzień  2007 RP,histopatologia T2c,PSA-marzec 0,03,lipiec 0,21,wrzesień 0,23,grudzień 0,27,scyntygrafia-czysto,maj 2009 radioterapia 5460 cGy, PSA-sierpień 2009-0,06,październik-0,05, kwiecień 2010-0,02,czerwiec 2010-0,02,wrzesień 2010-0,015,  styczeń 2011-0,021,luty-0,003,czerwiec -0,003,sierpień-0,017,listopad-0,008,marzec 2012-0,010,lipiec-0,004,listopad-0,008,2013 maj-0,010,grudzień-0,003,maj-0,005

8

Odp: Tylko powiększona prostata

No to proszę tutaj przydatne linki. Poszperaj w kazamatach naszego forum i poszukaj posty Kangura na temat warunków, jakie trzeba spełniać na przeprowadzenie biopsji prostaty. Mnie najprzód formalnie przyjęto na oddział (więcej pro forma), żeby w razie cuś, a potem zaprowadzono do gabinetu endoskopowego, posmarowano tyłek żelem i na żywca umniejszono wagę mojej prostaty, czyli wykonano biopsję. Dlaczego hospitalizacja? Bo pacjent różnie może zareagować na te czynności, np. zemdleje.
Nie twierdzę stanowczo, że w tej sytuacji potrzebna biopsja, jeśli nie, to proszę o podpowiedzi, jakie inne badania wykonać.

http://www.urovita.pl/index.php?id=zespol Do Chorzowa masz około 115 km, to prywatna placówka. Jak zrozumiałem, koszty nie odgrywają roli. Zawsze można pójść do lekarza rodzinnego po skierowanie do specjalisty.

I nast. linki:

http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/arch … owego.html
http://www.zdrowie.med.pl/onkologia/badania/histp.html
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=334

Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949;III.2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007pobr.węzły b/z;IX'2007PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0;IV'2008 PSA 0,08;VII'2010 PSA 0,61;XII'10 0,83;(VII'11 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy);09/VIII/2011 biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;16/11/2011 MRI b/z - obserwować,PSA XI'11 1,85;V'12 PSA 2,68 T 2,33;VII'12 3,37 T'1,23;VII'2012 PET-CT sugeruje proces nowotworowy;X'12 PSA 5,40;od 18/X/2012 Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 miś. PSA 0,837;T 2,07;od 21/01/2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV'2013 w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml;VII'2013 PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg*biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII'2013 PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg;IX Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X 2013 - 30 Gy=3x10; I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III'14 PSA 0,86{koniec działania Eligardu}IV'14 T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI'14 T 2,35 & PSA 3,24;VII'14 T=2,25 & PSA 4,04 | VIII'14 PSA 4,20

9

Odp: Tylko powiększona prostata

Uzupełnię swój poprzedni post.Biopsję robią prywatnie spółdzielnie warszawskie w systemie ambulatoryjnym.Nie wiem czy podobnie jest w innych miastach ale pewnie w większych można takie gabinety znaleźć.
Nie należy się nadmiernie stresować potencjalnym bólem.Trochę boli wprowadzanie urządzenia,natomiast pobieranie bioptatów prawie wcale.Chociaż pewnie to sprawa indywidualna.

Pozdrawiam Andrzej

Rocznik 1945. maj 2007 PSA 7,1,T2b,NoMo,Gleason3+4,grudzień  2007 RP,histopatologia T2c,PSA-marzec 0,03,lipiec 0,21,wrzesień 0,23,grudzień 0,27,scyntygrafia-czysto,maj 2009 radioterapia 5460 cGy, PSA-sierpień 2009-0,06,październik-0,05, kwiecień 2010-0,02,czerwiec 2010-0,02,wrzesień 2010-0,015,  styczeń 2011-0,021,luty-0,003,czerwiec -0,003,sierpień-0,017,listopad-0,008,marzec 2012-0,010,lipiec-0,004,listopad-0,008,2013 maj-0,010,grudzień-0,003,maj-0,005

10

Odp: Tylko powiększona prostata

No to jeszcze dorzucę kamyczek do tematu - biopsję robić, nie robić. A jak robić, to w którym okresie, w jakim wieku mężczyzny, czy przyjęte markery mają być tymi ostatecznymi do podejmowania decyzji o dalszym leczeniu, jakich badań nie pominąć?

Znów doszedł post forumowiczki o nie zdiagnozowanym raku "w czas". Czy można za to winić tylko lekarzy, a może system zdrowia, normy przyjęte w takich sytuacjach? Ciężka sprawa!

Ten problem, to nie tylko polski szkopuł.  Pon. link i załączniki dot. tego tematu: http://fwd4.me/v5W

Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949;III.2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007pobr.węzły b/z;IX'2007PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0;IV'2008 PSA 0,08;VII'2010 PSA 0,61;XII'10 0,83;(VII'11 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy);09/VIII/2011 biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;16/11/2011 MRI b/z - obserwować,PSA XI'11 1,85;V'12 PSA 2,68 T 2,33;VII'12 3,37 T'1,23;VII'2012 PET-CT sugeruje proces nowotworowy;X'12 PSA 5,40;od 18/X/2012 Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 miś. PSA 0,837;T 2,07;od 21/01/2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV'2013 w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml;VII'2013 PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg*biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII'2013 PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg;IX Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X 2013 - 30 Gy=3x10; I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III'14 PSA 0,86{koniec działania Eligardu}IV'14 T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI'14 T 2,35 & PSA 3,24;VII'14 T=2,25 & PSA 4,04 | VIII'14 PSA 4,20

11

Odp: Tylko powiększona prostata

Dziękuję za wszystkie linki i informacje. Problem diagnostyki jest mi bardzo dobrze znany z autopsji( narządy rodne, piersi)  wink
i stąd moja czujność onkologiczna, najpierw wykluczyć to co najgorsze.
Jaki może być powód powiększenia się prostaty? Stan zapalny, gruczolak i jest coś jeszcze?
Cieplutko pozdrawiam Panów: Rakar i Andrzeja.

12

Odp: Tylko powiększona prostata

Gabi napisał/a:

Dziękuję za wszystkie linki i informacje. Problem diagnostyki jest mi bardzo dobrze znany z autopsji( narządy rodne, piersi)  wink
i stąd moja czujność onkologiczna, najpierw wykluczyć to co najgorsze.
Jaki może być powód powiększenia się prostaty? Stan zapalny, gruczolak i jest coś jeszcze?
Cieplutko pozdrawiam Panów: Rakar i Andrzeja.


Do wyboru do koloru:

Uraz mechaniczny

Zapalenie

Infekcja

Łagodny przerost prostaty (BPH Benign Prostate Hyperplasia albo Hyperrtrophy) w kilku możliwych odmianach

Stany przedrakowe (Prostatic Intraepithelial Neoplasia - High Grade albo Low Grade)

Kilka atypowych wariantow gruczolakoraka

Kilka innych możliwych nowotworówz złośliwych oprócz gruczolakoraka
http://www.webpathology.com/case.asp?case=23

KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2aN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (poniżej progu czułości analitycznej 0,04)

03/12/2013 - PONAD SZEŚĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01 bo laboratorium kupiło sobie czulszy analizator)

Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72 … a.html?v=2

13

Odp: Tylko powiększona prostata

Dzięki Kangur, "gdzieś w internecie " tylko nie pamiętam gdzie dlatego nie podam źródła czytała że niski PSA nie wyklucza zmian nowotworowych.

14

Odp: Tylko powiększona prostata

Gabi napisał/a:

Dzięki Kangur, "gdzieś w internecie " tylko nie pamiętam gdzie dlatego nie podam źródła czytała że niski PSA nie wyklucza zmian nowotworowych.


Istotnie nie wyklucza, choć wariant z niskim PSA i agresywnym nowotworem zdarza się rzadko.

http://www.cancer.gov/newscenter/pressr … 04/pcptpsa

KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2aN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (poniżej progu czułości analitycznej 0,04)

03/12/2013 - PONAD SZEŚĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01 bo laboratorium kupiło sobie czulszy analizator)

Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72 … a.html?v=2

15

Odp: Tylko powiększona prostata

Gabi napisał/a:

"gdzieś w internecie " tylko nie pamiętam gdzie dlatego nie podam źródła czytała że niski PSA nie wyklucza zmian nowotworowych .

Witam Gabi.
No i w tym jest jednak wiele racji.Już od kilku dni na forum czytamy o przypadkach zdiagnozowanego raka i to jeszcze o sporej złośliwości,przy PSA wydawałoby się dopuszczalnym normami dla wieku. Bo widzisz najczęściej to nasze paskudztwo ( adenocarcinoma prostatae)- to faktycznie najczęściej rak (złośliwiec zbudowany na bazie komórek nabłonka gruczołowego) ,a rodzajów jest kilkanaście ( poczytaj post Rakara)
A musisz wiedzieć : że nie każdy nowotwór jest nowotworem złośliwym;
nie każdy nowotwór złośliwy jest rakiem; ale niestety rak jest zawsze nowotworem złośliwym
I tu musisz być bardzo czujna. Bo jeżeli wiemy,że istnieją różne dziwne zdiagnozowane przypadki tej paskudnej choroby, to róbmy wszystko ,by akurat ten nasz przypadek nie był zaliczony do tych różnych i dziwnych.
Pozdrawiam.kris.

lat 59
PSA I/10r- 6,14; III/10 bx-Gl.7=3+4 (cT2b); IV/10r RP-Gl 7=3+4; pT=>2c NO,MX ; SCT-zwyrod. ; VIII TK-ok!  IX-XI/10r.  RT=66Gy; ll/11r. SCT+TK+ rtg=zwyrod. ;    TK. OK!   I-PET/CT  N1/biodr.lewe.; VII/11r.;(1) PLND - 2 wezły.(-) ; IX/11r.  II PET/CT- N1/biodr.lewe.+przed.krzyż   XI/11r. MRI = PET ; 4.XI/11r. SCT - Ok! XI PSA 2,34; XI/11r. II - PLND-3 w. przed.krzyż  (-). 24 II/12r :III- PET/CT N1= perzed.krzyż 23 II PSA= 2,85 21.III.PSA =3,18 = sad  III/12r HT=monot./Bikalutamid 150mg doba/ ;
             
                       http://oi62.tinypic.com/30n9dvd.jpg

...Nie można za darmo otrzymać nowej filozofii sposobu życia.Trzeba za to drogo zapłacić i zdobywać wielką  cierpliwością i  dużym wysiłkiem "..
                                 ....Fiodor Dostojewski

               http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=387

16

Odp: Tylko powiększona prostata

Kangur wykazujesz dużą czujność- dzięki.
Sprawdziłam ceny badań i spokorniałam, chyba trzeba ustawić się w kolejce do NFZ.
Mam nadzieję że nie jest to za duże ryzyko dla mąż.