1

Temat: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

Witam;Od jakiegoś czasu męczy mnie pytanie czy biorąc hormony mogę dalej prowadzić aktywne życie. Zastrzyki biorę już ponad rok- we wrześniu minie dwa lat. Na tej przestrzeni czasu mocno osłabłem. Wejście na trzecie piętro już nie odbywa się tak lekko jak rok temu. Nadal się gimnastykuję i jeżdżę na rowerze ale po bardziej intensywnej jeździe czuję w organizmie lekki niepokój i trudności ze spaniem- częściej pojawiają się "uderzenia ciepła". Recz zasadnicza- wybieram się na narty w lutym. Pewnie nie będę ostro szusował ale mam zamiar założyć "deski" na nogi. Codziennie biorę tabletkę z wapnem i witaminą D. Mam nieznaczne bóle stawowe a gęstość kości pozostała niemalże bez zmian.
Jak mam postąpić?
Czy uważacie że to jest zbyt ryzykanckie dla moich kości?
Czy ktoś z obecnych na forum mógłby się odnieść do powyższego? Pozdrawiam Mailcondo

Rocznik 58; 3-8-10 -PSA 22,75, Gleson 4+3; diagnoza cT3B / naciekanie nerwów/;Wykonane badania: scyntografia;TK. 31-8-10 Hormonoterapia / Apo-flutam 250 + zastrzyk Diphereline/;22.10.10-prostatectomia radicalis- hist-pat:Mikro: Gleson  4+5=9; pT3BpNoMx; Granice cięć chirurg. wolne od utkania raka;1-12-10-PSA-0.037;10.12.2010-RT, tech IMRT-70Gy/T;18-05-11-PSA-0.005;24-01-12-PSA-0.002;testoster. 0.772;CEA-1.64;PRL-10.97;16.03.12-Prolia;13.03.12- hormonoterapię przerywaną; 27-06-12-PSA-0.002;06-09-2012-PSA 0.01;07-09-12-Prolia;4-12.12Cystoskop.;1.12.12PSA 0.013;8/03/13 psa 0.018-prolia;9/08/13 psa 0.02;//7.03.14 psa 0.06;testost.17.74;Odstąpienie od prolii//16/06/14psa 0.07;testost.16.60;28,08,14-psa 0.10

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=278

2 Ostatnio edytowany przez zosia bluszcz (15-01-2012 14:07:03)

Odp: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

"Codziennie biorę tabletkę z wapnem i witaminą D. Mam nieznaczne bóle stawowe a gęstość kości pozostała niemalże bez zmian.
Jak mam postąpić?
Czy uważacie że to jest zbyt ryzykanckie dla moich kości?
Czy ktoś z obecnych na forum mógłby się odnieść do powyższego? Pozdrawiam Mailcondo"


Mailcondo,
Masz pojechac na narty i ujezdzic sie na nich za siebie i za mnie. big_smile
Zycze  duzo sniegu i duzo slonca  (zamiast witaminy D)!

Pozdrowienia,
zosia

PS
-  Jaki masz poziom wapania i witaniny D?
-  Jaki byl wynik DEXA? (to badanie powinien miec zrobiony kazdy prostatyk przez rozpoczeciem kuracji hornonalnej)

.                                                         

3

Odp: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

Milcondo.Nie wiem jaki wpływ na kościec ma kuracja hormonalna.Ale wiem,że ruch stymuluje wzmocnienie kości.Podobnie jak Ty wybieram się na narty.Należy bardziej niż pozostali narciarze uważać na ewentualne upadki.Łatwo o stłuczenia a nawet złamania osłabionych kości.Ubytkowi wapnia w kościach,osteoporozie,zapobiega wysiłek fizyczny,wszelkiego rodzaju ruch.Po nartach radzę nie zapominać o stałym stymulowaniu mięśni,co przełoży się na wzmocnienie kości.Nordic walking,aerobic,czy dowolnie inna forma aktywności powinna być kontynuowana.Trzy,cztery razy w tygodniu bądź sportowcem.
Andrzej

Rocznik 1945. maj 2007 PSA 7,1,T2b,NoMo,Gleason3+4,grudzień  2007 RP,histopatologia T2c,PSA-marzec 0,03,lipiec 0,21,wrzesień 0,23,grudzień 0,27,scyntygrafia-czysto,maj 2009 radioterapia 5460 cGy, PSA-sierpień 2009-0,06,październik-0,05, kwiecień 2010-0,02,czerwiec 2010-0,02,wrzesień 2010-0,015,  styczeń 2011-0,021,luty-0,003,czerwiec -0,003,sierpień-0,017,listopad-0,008,marzec 2012-0,010,lipiec-0,004,listopad-0,008,2013 maj-0,010,grudzień-0,003,maj-0,005

4

Odp: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

witajcie     mam   wstrzkniety    eligard       bola    mnie    nadgarstki    kolana  kosci  stopy   zaprzestalem        treningow      przy padzie   na  mate    oeklo   mi  zebro teraz   zostalem    tylko     konsultantem                polecam    dlugie   spacery    jest   tyle    miejsc   ktorych  ni znalem       pozdrawiam     leszek    12

Lat 70  (1941)    4/2010  PSA 7,17ng/ml   7/2010 biopsja ujemna    11/2010 PSA 10,6ng/ml  1/2011 biopsja cT2cN0M0 Gl 4+4  HT całkowita, Scyntygrafia/TK ujemne,  04/2011  RT 74Gy  9/2011  PSA 0,001   Popromienne porażenie jelit   12/2011 PSA 0,002ng/ml   3/2012  PSA 0,006 ng/ml   04/2012 PSA  0.002 ng/ml   09/2012,  PSA0,004 ng/ml  10/2012 PSA 0,004 ng/ml   01/2013 PSA 0,015 ng/ml  Hormony STOP do 23/04/2013  03/2013 PSA 0,033 ng/ml  Testosteron 145,50ng/dl   23/04/2013  Eligard 22,5  (3 mies.)  07/2013  PSA 0.007 ng/ml  23/07/2013 Eligard 22,5   10/2013  PSA <0,002 ng/ml   Hormony STOP  02/2014 PSA 0,01 ng/ml  05/2014 PSA 0,033 ng/ml   07/2014  PSA 0,062 ng/ml Eligard 22.5 (3 mies.)15, 10,014.PSA 0,010.

5 Ostatnio edytowany przez dunol (15-01-2012 20:59:31)

Odp: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

Mailcondo, codzienny  ruch na świeżym powietrzu jest, obok diety, niezbędnym elementem leczenia raka prostaty.
Szczególnie ważne jest to podczas hormonoterapii, gdy z oczywistych przyczyn słabną mięśnie,  kości.
Ale  - nie można przesadzać. Nie powinno się tych osłabionych mięśni, ścięgien, kości  narażać na urazy.
Zatem  - lepsze biegówki, niż skoki z Wielkiej Krokwi.

Mąż - rocznik 1948,  diagnoza VIII/08: cT1c, PSA - 5,7, Gl 3+3, brak objawów ;
RRP - X/08, pT2bN0Mx, Gl 3+4, liczne high grade PIN: PSA: 1mc: 0.08,   5 mc:0.02,   10 mc: 0,14,  13 mc: 0,41, TRUS:pozostawiona część pęcherzyka nasiennego.
XII/I '10:  radioterapia (SRT)  66 Gy , PSA 6 tyg. po:0,35; 3 m-ce: 0,211; 5 m-cy : 0,159; 7 m-cy: 0,40; 10 m-cy: 1,01; 15 m-cy : 1,87; MRI: węzły chł. biodr. zewn. lekko powiększ. ;(VI'11):1,76;(VIII'11): 2,47; (I'12):4,78; (II'12):3.69  PET (III'12): węzeł biodr. zewn. SUV 2,7, reszta OK.
Od  III'12 bikalutamid 150mg, PSA  IV'12: 0,152; V'12: 0.04; VI'12: 0,02;VII'12:tomograf: wszystko OK
Od VII'12 bikalutamid 100mg, PSA VIII'12: <0.003; IX'12:0.002;  Od X'12 bikalutamid 50 mg ??? XI'12: <0.003
Powrót do dawki 150 mg, IV'13-II'14: 0.003; tomograf OK,  PET OK.
Od marca 2014 bikalutamid odstawiony.
IV'14:   0.003
VI'14:   0.010
VIII'14: 0.042
X'14:    0.090

"Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach, jest to piękny świat".

6 Ostatnio edytowany przez mailcondo (16-01-2012 15:22:38)

Odp: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

Dziękuję za cenne podpowiedzi. Wynika z tego że będę musiał się oszczędzać. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich -a z niektórymi do zobaczenia na stoku. Jak by co- to będę w czerwonej czapce Św. Mikołaja smile;

Rocznik 58; 3-8-10 -PSA 22,75, Gleson 4+3; diagnoza cT3B / naciekanie nerwów/;Wykonane badania: scyntografia;TK. 31-8-10 Hormonoterapia / Apo-flutam 250 + zastrzyk Diphereline/;22.10.10-prostatectomia radicalis- hist-pat:Mikro: Gleson  4+5=9; pT3BpNoMx; Granice cięć chirurg. wolne od utkania raka;1-12-10-PSA-0.037;10.12.2010-RT, tech IMRT-70Gy/T;18-05-11-PSA-0.005;24-01-12-PSA-0.002;testoster. 0.772;CEA-1.64;PRL-10.97;16.03.12-Prolia;13.03.12- hormonoterapię przerywaną; 27-06-12-PSA-0.002;06-09-2012-PSA 0.01;07-09-12-Prolia;4-12.12Cystoskop.;1.12.12PSA 0.013;8/03/13 psa 0.018-prolia;9/08/13 psa 0.02;//7.03.14 psa 0.06;testost.17.74;Odstąpienie od prolii//16/06/14psa 0.07;testost.16.60;28,08,14-psa 0.10

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=278

7

Odp: Hormonoterapia i aktywność ruchowa

Witam; Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat leku przeciw osteoporozie PROLIA- może jest ktoś? kto jest takim lekiem leczony??
Po dzisiejszej wizycie u mojego urologa zapadła decyzja o czasowym odstawieniu hormonu. Niestety mam już osteoporozę i lekarz proponuję abym przyjął osłonowo PROLIĘ.Twierdzi że wszystkie inne tabletki są nieefektywne w walce z tymi objawami.  Zastrzyk jest drogi ale również z wieloma skutkami ubocznymi. Mam po prostu stracha przed przyjęciem tego leku. Czy ktoś na forum  może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym temacie; Mailcondo

Rocznik 58; 3-8-10 -PSA 22,75, Gleson 4+3; diagnoza cT3B / naciekanie nerwów/;Wykonane badania: scyntografia;TK. 31-8-10 Hormonoterapia / Apo-flutam 250 + zastrzyk Diphereline/;22.10.10-prostatectomia radicalis- hist-pat:Mikro: Gleson  4+5=9; pT3BpNoMx; Granice cięć chirurg. wolne od utkania raka;1-12-10-PSA-0.037;10.12.2010-RT, tech IMRT-70Gy/T;18-05-11-PSA-0.005;24-01-12-PSA-0.002;testoster. 0.772;CEA-1.64;PRL-10.97;16.03.12-Prolia;13.03.12- hormonoterapię przerywaną; 27-06-12-PSA-0.002;06-09-2012-PSA 0.01;07-09-12-Prolia;4-12.12Cystoskop.;1.12.12PSA 0.013;8/03/13 psa 0.018-prolia;9/08/13 psa 0.02;//7.03.14 psa 0.06;testost.17.74;Odstąpienie od prolii//16/06/14psa 0.07;testost.16.60;28,08,14-psa 0.10

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=278