1

Temat: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Witam
Mój tata 23.04.2012 przeszedł operację usunięcia prostaty i przerzutów do węzłów chłonnych. Wynik pierwszego PSA z grudnia 2011 to 100. W styczniu dostał zastrzyki hormonalne i apo flutam. Lekarze spisali go na straty twierdzać, że można już tylko leczyć paliatywnie. Nieoczekiwanie spotkał starego znajomego, Niemca, urologa chirurga który twierdził, że operacja jest jedyna szansą dla niego na uratowanie życia. Bez niej, będzie już tylko gorzej. Tata przeszedł operacje w Niemczech, wszystko przebiegło zgodnie z planem. Ze względu na wysoką złośliwość nowotworu tata będzie jeszcze przechodził radioterapie. Czy słyszeliście o podobnych przypadkach operacji, przy tak wysokim PSA? jak przebiegało dalsze leczenie i jakie były rokowania? będę wdzięczna za odpowiedz. Tata jest bardzo silnym człowiekiem, zarówno emocjonalnie jak i fizycznie. Bardzoc chemy mu pomóc, 55 lat to zbyt mało by odchodzić.

2

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

ana77222 napisał/a:

Czy słyszeliście o podobnych przypadkach operacji, przy tak wysokim PSA?

tak
http://www.europeanurology.com/article/ … X/fulltext

ale jest to niezwykle rzadkie postepowanie
nie znamy wiecej szczegolow, jak chocby badan obrazowych czy wysokosci Gleasona, pozostaje nam wiec zalozyc/miec nadzieje, ze ten lekarz Niemiec mial powody zeby zaproponowac operacje

3

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Witaj Ana, przypadek Twojego taty jest dosc niezwykly i dlatego prosba o podanie nam wiecej szczegolow. Przede wszystkim dokladny wynik biopsji i wyniki badan obrazowych.
Zorietowany,dzieki za bardzo interesujacy link.
Pozdrawiam
Wlodek

Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4)  Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason  10   pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04  X/10 PSA 0.03  XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L)  II/11 PSA<0,05/<0,03  IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w  hormonoterapii smile VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30  IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112,  11/2011  PSA 0,04 testosteron 7,1/208   1/2012 PSA 0,1   2/2012 PSA 0,18powrót do HT  4/2012 PSA 0,03.  5/2012 PSA<0.03    7/2012 PSA 0,03   9/2012PSA 0,01  11/2012 PSA <0,03   1/2013 PSA <0,03     3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003  testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03  testosteron  17,6 ng/dl.  2/2014 PSA<0.03 testosteron 138  7/2014 PSA-0,62,  8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9

               http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=201
[http://images67.fotosik.pl/277/f3b24ea9741ec7afm.png]

4 Ostatnio edytowany przez ana77222 (22-05-2012 10:25:25)

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Wiem że tata w Polsce nie kwalifikował się do leczenia operacyjnego. Wynik biopsji, który tutaj umieszczam całkowicie to potwierdza. Mimo to, niemiecki lekarz, bardzo dobry fachowiec mówił, że w Niemczech w takich sytuacjach operują ze względu na to, że jest to jedyna możliwość na ratunek. Mieliśmy mnóstwo wątpliwości, ale zdecydowaliśmy się. Boimy się przerzutów, ale nie mogliśmy zostawić go z myślą, że już pozostało tylko czekać. On chciał walczyć! Mam tylko nadzieję, że ta operacja nie przyniesie więcej szkód niż korzyści.. Poza tym tata ma problemy z trzymaniem moczu, czy są na to jakieś sposoby? Ćwiczy codziennie mięśnie dna miednicy. Czy jest ktoś kto mógłby podpowiedzieć jakie ćwiczenia wykonywać, podać przykłady itd. Będę wdzięczna. Resztę badań podam gdy znajdę chwilę czasu. Pozdrawiam.

Post's attachments

biopsja.jpg 299.74 kb, 4 downloads since 2012-05-22 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.

5

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

ana77222,
myslę że nie mieliście szczęscia do lekarzy. Polski lekarz, który widział tylko leczenie paliatywne...a gdzie radioterapia i hormonoterapia? Niemiec, który przy PSA=100 porwał się na operację. Zadna to sztuka operować przy wysokim PSA! Problem jest taki że przy takim PSA rak się z duzym prawdopodobieństwem rozsiał. Serwowanie więc PR jest...
nieodpowiedzialne i nie ma nic wspólnego z dobrą chirurgią!. Zabieg jest bardzo ciężki a efekty żadne.Myślę że niepotrzebnie straciliście czas. Jak najszybciej radio (jeżeli jeszcze jest szansa) i hormonoterapia.
Dużo zdrowia i dobrych lekarzy na drodze.
aga59

ur.1951,  iPSA=17,93-X/2010,biopsjaX/2010-Gleason3+4,utkanie nowotworu 40%,30 dni APO-FLUTAM po 14 dniach 1 dawka ZoladexLA10,8  PR-II/2011 RCO-Bydgoszcz,50%wiązekNN
po PR:Gleason3+3, węzły czyste,brak naciekania pęcherzyków!!!!pT2cNO,Grade2,  PSA3tyg-0,003/0,004/0,018,PSA6tyg=0,005!PSA12 tyg=0,008,7mies=0,002,10mc:0.017,13mc:0,002,17mc:0,022,23mc:0,044
30mc:0,090;33mc:0,118;36mc:0,150;38mc:0,1,39mc start RT 3D-IMRT X 15MeV 37x2Gy,3mc po RT=0,036;
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=385

6 Ostatnio edytowany przez ana77222 (22-05-2012 10:48:12)

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

tata jest cały czas na hormonach, a radioterapie ma przechodzić za miesiąc. musiałam pomylić znaczenie słowa - paliatywne. Rozmawialiśmy również w Polsce z bardzo dobrym profesorem onkologiem w Lublinie, prof Bar,  który również doradzał operacje.

7

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

ana,
napisz czy tata przed operacją miał robione jakieś badania obrazowe?
Może oprócz raka prostaty tata cierpiał na inne schorzenia urologiczne?.
Zrób stopkę.
aga59

ur.1951,  iPSA=17,93-X/2010,biopsjaX/2010-Gleason3+4,utkanie nowotworu 40%,30 dni APO-FLUTAM po 14 dniach 1 dawka ZoladexLA10,8  PR-II/2011 RCO-Bydgoszcz,50%wiązekNN
po PR:Gleason3+3, węzły czyste,brak naciekania pęcherzyków!!!!pT2cNO,Grade2,  PSA3tyg-0,003/0,004/0,018,PSA6tyg=0,005!PSA12 tyg=0,008,7mies=0,002,10mc:0.017,13mc:0,002,17mc:0,022,23mc:0,044
30mc:0,090;33mc:0,118;36mc:0,150;38mc:0,1,39mc start RT 3D-IMRT X 15MeV 37x2Gy,3mc po RT=0,036;
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=385

8

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Ana,
jestem w podobnym wieku co Twój tata. Walkę z nowotworem rozpoczełem rok temu.
Po RP również miałem problem z nietrzymaniem moczu przez ok. miesiąca, szczególnie przy wysiłku.Trochę cierpliwości i czasu.

Ur. 1958r. V.2011 PSA 50,40 , 21.V. Scynt-brak mts , V.2011 Biopsja - G3 Gleasona 7(4+3) utkanie 40-100%.26.V. TK kl.p liczne rozsiane zm. w miąszu obu płuc, typowe dla zm. przerzutowych. 13.VI.2011 PET-CT  - bez zajęcia w. chł. i przerzutów odległych. Guzki w płucach na gr. roz. PET bez metaboli. cech złośliwości.
Eligard-45+Apo-flutam.27.VI PSA 24.31 test. 0,97ng/ml, VII PSA 13,81, VIII PSA 4,39 test. 0,0ng, TK kl.p brak regresji guzków. IX PSA 2,29,19.IX.2011r PET-CT- czynny proces roz. w prostacie pozostałe zm. o charakterze odczynowym, X PSA 1,29, XI PSA 0,45, 21.XI.2011  RP wynik bad. histop. pT3aN0 Gl. 3+4=7 utanie raka w obu płatach ujemny margines chirurg. 19.XII PSA 0,13. 23.I.2012 RT . 70Gy/g w 35 frakcjach. 23.II.2012 PSA 0,10, 28.III.2012 TK kl.p w porównaniu z TK VIII.2011 guzki w obu płucach uległy prawie całkowitej regresji. 23.IV.2012 PSA 1,49 !!!, 10.V. PSA 3,10, 31.V. PSA 5,33. 12.VI. PET/CT progresja guzków w miąszu płuc- nie można wykluczyć meta. 18.VI. PSA 8,46 21VI-zab. videotorakoskopi resekcja guzka.Wynik histop. : odpowiada przerzutowi RGK do płuc. VII. PSA 11,02. HT Flutamid EGIS 250 + Eligard 22,5. VIII PSA 4,66 test.0,97 IX PSA 2,19. X PSA 1,19 Eligard-45, XI PSA 0,88. Test 0,16. XII PSA 0,66 test. 0,14. I 2013 PSA o.51 test. 0,14. II PSA 0,58 !!!. III PSA 0,45  t. 0,60.Eligard 45. IV PSA 0,42 test.0,27.V PSA 0,45. VI 0,56 test.0,26. VII PSA0,61 t.0,11. VIII PSA 0,75 t.<0,10.IX/2013 PSA 0,80,Eligard 45. X. PSA 0,98, XI PSA 0,82, XII PSA 1,35, I 2014 PSA 1,76. 15.01. PSA 2,36. Odstawiony Flutamid. 30.01. PSA 1,34.III PSA 1,51, IV PSA 1,60,Eligard 22,5. 15.IV 1,38. V PSA 1,39. 15.V 1,90. VI 1,75, VII 2,25. 15.VII 2,18. Odstawiony Eligard w celu wykonania PET-CT.VIII PSA 2,58. 27.08 PSA 1,96 ?IX 2,23. X 3,27
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=936

9

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

aga59 tata nie cierpiał na inne schorzenia urologiczne z całą pewnością, została u niego przeprowadzona operacja usunięcia prostaty i węzłów chłonnych z powodu raka prostaty i przerzutów. Poza tym wszystko było czyste: kości, organy wewnętrzne. Zrobię stopkę i wtedy wszystko będzie wyglądało jaśniej, ale muszę mieć na to chwile czasu.
bogdan53 bardzo interesuje mnie Twoja historia bo tata rzeczywiście jest w podobnym wieku (1957r). Jak to się stało, że mimo PSA powyżej 20 została przeprowadzona u Ciebie operacja? Gleason tez jest wysoki. Tata jest już prawie miesiąc po operacji, z trzymaniem moczu jest odrobinę lepiej, ale nadal problem jest spory np. przy wstawaniu, nie ważne czy robi to powoli, czy nagle. Poza tym nie są to kropelki moczu, tylko ewidentnie sika. Jak Ty sobie z tym radziłeś? On codziennie ćwiczy i stara się być cierpliwy.

10

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Mój tata ma problem z nadmierną potliwością po tabletkach które zażywał w styczniu (apo-flutam) i zastrzyku hormonalnym, niestety nie pamiętam nazwy. Do tego dochodzą uderzenia gorąca, czerwone plamy z gorąca na całej twarzy. Czy u kogoś jeszcze pojawiały się tego typu reakcje?

11

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Aniu, to typowe skutki uboczne po otrzymaniu hormonu. Przecież o tym Ty sama niedawno informowałaś innego forumowicza.

Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4)  Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason  10   pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04  X/10 PSA 0.03  XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L)  II/11 PSA<0,05/<0,03  IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w  hormonoterapii smile VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30  IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112,  11/2011  PSA 0,04 testosteron 7,1/208   1/2012 PSA 0,1   2/2012 PSA 0,18powrót do HT  4/2012 PSA 0,03.  5/2012 PSA<0.03    7/2012 PSA 0,03   9/2012PSA 0,01  11/2012 PSA <0,03   1/2013 PSA <0,03     3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003  testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03  testosteron  17,6 ng/dl.  2/2014 PSA<0.03 testosteron 138  7/2014 PSA-0,62,  8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9

               http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=201
[http://images67.fotosik.pl/277/f3b24ea9741ec7afm.png]

12

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Wlobo135  myślałam, że o tym pisze w historii tamtego forumowicza, a jednak okazuje się że jestem u 'siebie'. Tak wiem, że to skutki uboczne, chciałam się tylko upewnić, czy czerwone plamy to również z tego samego powodu, tak podejrzewam, ale chciałabym mieć pewność. dzięki za zainteresowanie smile

13

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

ana napisał/a:

Wlobo135  myślałam, że o tym pisze w historii tamtego forumowicza, a jednak okazuje się że jestem u 'siebie'. Tak wiem, że to skutki uboczne, chciałam się tylko upewnić, czy czerwone plamy to również z tego samego powodu, tak podejrzewam, ale chciałabym mieć pewność. dzięki za zainteresowanie smile

To ja przeniosłem Twój post "do Ciebie".
Nie słyszałem aby ktoś miał czerwone plamy na twarzy z powodu hormonoterapii, ale wydaje mi się że organizm  Twojego Taty może tak reagować na hormon. Zobaczymy czy to przejdzie za kilka dni? Jeżeli ktoś z kolegów zna taki przypadek to na pewno się odezwie.

Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4)  Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason  10   pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04  X/10 PSA 0.03  XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L)  II/11 PSA<0,05/<0,03  IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w  hormonoterapii smile VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30  IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112,  11/2011  PSA 0,04 testosteron 7,1/208   1/2012 PSA 0,1   2/2012 PSA 0,18powrót do HT  4/2012 PSA 0,03.  5/2012 PSA<0.03    7/2012 PSA 0,03   9/2012PSA 0,01  11/2012 PSA <0,03   1/2013 PSA <0,03     3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003  testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03  testosteron  17,6 ng/dl.  2/2014 PSA<0.03 testosteron 138  7/2014 PSA-0,62,  8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9

               http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=201
[http://images67.fotosik.pl/277/f3b24ea9741ec7afm.png]

14

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Hot flashes in men: An update - Harvard Health Publications
http://www.health.harvard.edu/newsweek/ … update.htm

.                                                         

15

Odp: tata już po operacji usunięcia prostaty z PSA 100

Ana,
swoją historię opisałem w wątku Walkę rozpoczynam od początku.

 

Ur. 1958r. V.2011 PSA 50,40 , 21.V. Scynt-brak mts , V.2011 Biopsja - G3 Gleasona 7(4+3) utkanie 40-100%.26.V. TK kl.p liczne rozsiane zm. w miąszu obu płuc, typowe dla zm. przerzutowych. 13.VI.2011 PET-CT  - bez zajęcia w. chł. i przerzutów odległych. Guzki w płucach na gr. roz. PET bez metaboli. cech złośliwości.
Eligard-45+Apo-flutam.27.VI PSA 24.31 test. 0,97ng/ml, VII PSA 13,81, VIII PSA 4,39 test. 0,0ng, TK kl.p brak regresji guzków. IX PSA 2,29,19.IX.2011r PET-CT- czynny proces roz. w prostacie pozostałe zm. o charakterze odczynowym, X PSA 1,29, XI PSA 0,45, 21.XI.2011  RP wynik bad. histop. pT3aN0 Gl. 3+4=7 utanie raka w obu płatach ujemny margines chirurg. 19.XII PSA 0,13. 23.I.2012 RT . 70Gy/g w 35 frakcjach. 23.II.2012 PSA 0,10, 28.III.2012 TK kl.p w porównaniu z TK VIII.2011 guzki w obu płucach uległy prawie całkowitej regresji. 23.IV.2012 PSA 1,49 !!!, 10.V. PSA 3,10, 31.V. PSA 5,33. 12.VI. PET/CT progresja guzków w miąszu płuc- nie można wykluczyć meta. 18.VI. PSA 8,46 21VI-zab. videotorakoskopi resekcja guzka.Wynik histop. : odpowiada przerzutowi RGK do płuc. VII. PSA 11,02. HT Flutamid EGIS 250 + Eligard 22,5. VIII PSA 4,66 test.0,97 IX PSA 2,19. X PSA 1,19 Eligard-45, XI PSA 0,88. Test 0,16. XII PSA 0,66 test. 0,14. I 2013 PSA o.51 test. 0,14. II PSA 0,58 !!!. III PSA 0,45  t. 0,60.Eligard 45. IV PSA 0,42 test.0,27.V PSA 0,45. VI 0,56 test.0,26. VII PSA0,61 t.0,11. VIII PSA 0,75 t.<0,10.IX/2013 PSA 0,80,Eligard 45. X. PSA 0,98, XI PSA 0,82, XII PSA 1,35, I 2014 PSA 1,76. 15.01. PSA 2,36. Odstawiony Flutamid. 30.01. PSA 1,34.III PSA 1,51, IV PSA 1,60,Eligard 22,5. 15.IV 1,38. V PSA 1,39. 15.V 1,90. VI 1,75, VII 2,25. 15.VII 2,18. Odstawiony Eligard w celu wykonania PET-CT.VIII PSA 2,58. 27.08 PSA 1,96 ?IX 2,23. X 3,27
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=936